A- A A+
Τετάρτη, 04/05/2016

5η Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

με συνθημα "να ειμαστε περηφανοι, δυνατοι και ορατοι"

Κατηγορίες: Ειδήσεις από τον Κόσμο

5η Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL), είναι ένα φόρουμ που απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, στις οργανώσεις και στους υποστηρικτές τους, προωθώντας τα αιτήματα της αναπηρικής κοινότητας για ένταξη στην κοινωνία, βασισμένη στις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, του αυτοκαθορισμού, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής.

Από το 2014, το Δίκτυο έχει καθιερώσει να τιμά στις 5 Μαΐου, την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Με αφορμή τη φετινή ημέρα, το Δίκτυο τονίζει ότι η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Αναφέρεται στις περικοπές, στις διακρίσεις και στα σημαντικά εμπόδια στην ανεξάρτητη διαβίωση που έχουν ως αποτέλεσμα, αυξημένη κοινωνική απομόνωση για αυτά τα άτομα.

Για αυτό το λόγο, το ENIL θέλει στις 5 Μαϊου, μέσα από σειρά δημιουργικών δράσεων, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ανεξάρτητη διαβιωση, με σύνθημα "να είμαστε περήφανοι, δυνατοί και ορατοί" και hashtag #ENILILDAY 

Ήδη, τα τελευταία τρία χρόνια, η Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης τιμάται σε περισσότερες από είκοσι Ευρωπαϊκές χώρες με διάφορες ημερίδες, εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και τη συμμετοχή όλων και περισσότερων οργανώσεων της αναπηρικής κοινότητας.

Για φέτος, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:

Στη Γαλλία, η οργάνωση Gré à Gré θα προβάλλει τη μετάφραση του Myth Buster στα γαλλικά.

Στην Κροατία, η οργανωση των ατόμων με αναπηρία του Κάρλοβατς έχει αναλάβει ένα project για την ενίσχυση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή, μέσα από μία φωτογραφική παρουσίαση.

Στο Βελγιο, μετά την περσινή επιτυχία, της εκδήλωσης του Onafhankelijk Leven (Freedom School Training Course) με τίτλο "Συνάντησε έναν ξένο με αναπηρία", θα επαναληφθεί και φέτος σε δημόσιο χώρο, με το κοινό να καλείται να συμμετέχει σε συζήτηση με τον ξένο που ζει στη δική τους κοινότητα.

Σε Σουηδία και Νορβηγία προγραμματίζονται online καμπάνιες των STIL και ULOBA αντίστοιχα, ενώ στην Πορτογαλία, το Centro de Vida Independente διοργανώνει ημερίδα στη Λισαβόνα.

Στη Σλοβακία, η εκδήλωση της ΤΕΝΕΝΕΤ με μουσική και κάλυψη από τα μμε θα είναι αφιερωμένη στα νεαρά άτομα με αναπηρία που αναζητούν εργασία ή θέλουν να ξεκινήσουν δική τους δουλειά.

Στη Λευκορωσία, το γραφείο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα παρουσιάσει έκθεση για την καθημερινότητά τους, ενώ στο Μαυροβούνιο, η AYDM θα τρέξει το project "Ελευθερία επιλογής", που είναι σχετικό με τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβιωσης, με δημόσια εκδήλωση σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ποντγκόριτσα.

Τέλος, στη Σερβία, το CIL Serbia (ένα δίκτυο εννέα τοπικών οργανώσεων για την ανεξάρτητη διαβίωση) θα γιορτάσει μαζί με συναδέλφους και συνεργάτες στο Βελιγράδι, τα εικοστά γενέθλια της δράσης του, με διάφορες σχετικές δράσεις.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η μόνη αναφορά που βρήκαμε μέχρι τώρα για τις 5 Μαΐου, έρχεται από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα.

Το Εργαστήρι, από τους πρώτους φορείς που βοήθησαν στο σχεδιασμό προγραμμάτων για τις πρώτες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Αθήνα, αναδιοργανώνει την υπηρεσία ανεξάρτητης διαβίωσης για την εκπαίδευση των σπουδαστών του, εμπλουτίζοντάς την με νέα προγράμματα.

Στο πλαίσιο των δράσεων του ENIL, το Εργαστήρι συνεργάζεται με Eυρωπαϊκούς φορείς προσαρμόζοντας τεχνογνωσία δεκαετιών στις ανάγκες των σπουδαστών του, ενώ ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα στελεχώσει την αναδιοργανωμένη υπηρεσία. 

VIDEOS

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.