A- A A+
Δευτέρα, 18/01/2016

Το υψηλό κόστος της ψηφιακής διάκρισης και η βελτίωση της προσβασιμότητας

Κατηγορίες: Ειδήσεις από τον Κόσμο

Το υψηλό κόστος της ψηφιακής διάκρισης και η βελτίωση της προσβασιμότητας

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2011, 4.7 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί, δήλωσαν ότι υπέφεραν από αναπηρία που τους δυσκόλευε ή καθιστούσε αδύνατο να χρησιμοποιήσουν το internet.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επικαλούμενο το Νόμο περί Αναπηρίας για τους Αμερικανούς, έχει μηνύσει και έχει κάνει συμβιβασμούς εκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλες εταιρείες όπως οι Target, Disney και Netflix επειδή τα sites τους δεν ήταν φιλικά στους χρήστες με αναπηρία.

Παρόλα αυτά, καθυστερεί ακόμα να εκδώσει οδηγίες, που να καθορίζουν τα βασικά κριτήρια ώστε τα sites να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των χρηστών.  

Οι οδηγίες αναμένονται να ανακοινωθούν το 2018.

Τα προσβάσιμα sites, συνήθως περιλαμβάνουν ακριβή αυτόματη μετάφραση, καλύτερη αναγνώριση φωνής-λόγου, ενισχυμένη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και δυνατότητα ζουμ στον περιηγητή (browser).

Μετατροπή κειμένων και υπότιτλοι σε videos είναι απαραίτητα για τα άτομα με προβλήματα ακοής, αλλά χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως: 80% των τηλεθεατών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν υπότιτλους και για άλλους λόγους, εκτός των προβλημάτων ακοής.

Καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν προσωρινά ή μόνιμα προβλήματα που θα δημιουργούν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στο internet. Οι εταιρείες που δεν θα παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα sites τους, αντιμετωπίζουν κίνδυνο να δουν τα έσοδά τους να μειώνονται, να χάσουν πελατεία και φήμη.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Peapod μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δέχτηκε να κάνει πλήρως προσβάσιμο το site της, όπως και τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, ώστε οι οθόνες που διαβάζονται με Μπράιγ (Braille) ή προγράμματα που μετατρέπουν κείμενα σε λόγο, να χρησιμοποιούνται εύκολα.

Τι θεωρείται όμως  "καλή εμπειρία" στο internet για χρήστες με αναπηρία;

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού, μια παγκόσμια κοινότητα που εργάζεται για να εξελίξει τα πρότυπα του διαδικτύου, δημιούργησε τις Οδηγίες Πρόσβασης για το Περιεχόμενο του Διαδικτύου.

Οι οδηγίες αναμένεται να χρησιμεύσουν και στους κανονισμούς που θα εκδοθούν το 2018, αλλά και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν μηνύσεις στο μέλλον.

Κυρίως όμως, βοηθούν ήδη τους web designers να καθορίσουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με τον Joe Watkins, μηχανικό διαδικτύου: "Η πρόσβαση στο διαδίκτυο για να είναι πολύ καλή, δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε αυτό που κάνεις. Είναι ουσιαστικά μια παρενέργεια μιας εξαιρετικής δουλειάς την οποία έχεις σκεφτεί πολύ".

Η Marcy Sutton, μηχανικός προσβασιμότητας στην Adobe και "αρχηγός" στη Girl Develop It του Σιάτλ, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την ανάπτυξη λογισμικού από γυναίκες, το συνοψίζει:

"Προσβασιμότητα είναι να σχεδιάζεις και να αναπτύσσεις για όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Είναι να κάνεις το σωστό, να δημιουργείς ένα διαδίκτυο που με κάθε οθόνη ή γραμμή κώδικα, δεν θα αποκλείει κανέναν".
 

 


(ελεύθερη μετάφραση αποσπάσματος άρθρου του Jonathon Hensley στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian)
 

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.