A- A A+
Παρασκευή, 22/01/2016

Επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας για τα άτομα με αναπηρία

Κατηγορίες: Αφιερώματα

Επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας για τα άτομα με αναπηρία

Στις μέρες μας, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο σε αρκετές χώρες, η αναζήτηση και εύρεση εργασίας έχει γίνει μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία.

Ιδιαίτερα μάλιστα αν στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας "αναπηρία".

Παγκοσμίως όμως, μια τάση αρχίζει να διαφαίνεται: αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως στο εξωτερικό, κατανοούν τα οφέλη του να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες, ενώ υπάρχουν και άλλες που λειτουργούν μόνο με αυτά.

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία, αφού περάσουν πρώτα από εκπαίδευση, αποδεικνύονται καλοί, συνεπείς και αξιόπιστοι εργαζόμενοι για μια επιχείρηση.

Σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μικρότερο βαθμό ατυχημάτων σε σχέση με τους συναδέλφους τους. Ο ενθουσιασμός και η όρεξή τους για εργασία, δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα που πολλές φορές "παρασύρει" και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης. 

Παράλληλα, βελτιώνουν την εικόνα και τη φήμη της προς τους πελάτες της, καθώς αυτή δείχνει ένα κοινωνικό πρόσωπο που σέβεται όλους τους ανθρώπους με τις ιδιαιτερότητές τους χωρίς να αποκλείει κανέναν.

Σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, υπάρχουν εταιρείες και σύμβουλοι που βοηθούν άτομα με αναπηρίες για να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους από χρηματοοικονομικές και φορολογικές συμβουλές, μέχρι σεμινάρια και καθοδήγηση για το είδος της επιχείρησης που πρέπει να ασχοληθούν.

Στη Βρετανία, εδώ και εννέα χρόνια, έχει θεσπιστεί το Stelios Award, βραβείο για τους επιχειρηματίες με αναπηρία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Το βραβείο δίνεται από κοινού από το Stelios Philanthropic Foundation και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Leonard Cheshire Disability. Αποτελεί μια αναγνώριση των προσπαθειών των ανάπηρων επιχειρηματιών να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συνάντησαν κατά το ξεκίνημα της επιχείρησής τους, αλλά και της άψογης πορείας της επιχείρησής τους μέχρι τώρα.

Μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών, της πληροφορικής αλλά και επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε βοηθήματα κίνησης/αναπηρίας.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων που λειτουργούν στο εξωτερικό είναι η αγγλική CLARITY, η οποία λειτουργεί από το 1854!

Τόσο στο εργοστάσιο της που παράγει διάφορα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και καθαρισμού, όσο και στο τηλεφωνικό της κέντρο εργάζονται αποκλειστικά άτομα με αναπηρία ή με προβλήματα στην όραση. Με τα έσοδά της, η επιχείρηση αυτοχρηματοδοτεί τους σκοπούς του φιλανθρωπικού της ιδρύματος, που βοηθά τυφλούς ανθρώπους να έχουν εργασία και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Αντίστοιχα, το 20% των υπαλλήλων του ξενοδοχείου Courtyard-Marriot στο Μάντσι της Ιντιάνα, είναι άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο λειτουργεί και ένα ινστιτούτο, για την εκπαίδευση τους, παρέχοντας τους πρακτική εξάσκηση στους τομείς φιλοξενίας, στις υπηρεσίες εστίασης και υγειονομικής περίθαλψης.

Παρόμοια ξενοδοχεία λειτουργούν στη Βαρκελώνη και στη Βουδαπέστη.

Στη Βαρκελώνη, στο ξενοδοχείο In Out το 90% των εργαζομένων είναι άτομα με διανοητικές αναπηρίες, ενώ στη Βουδαπέστη το ξενοδοχείο Panda απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά άτομα με αναπηρίες, καθώς αποτελούν το 95% των υπαλλήλων του!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, καθώς στο Εδιμβούργο το παράδειγμα έδωσε το καφέ Engine Shed που εκπαίδευε και πρόσφερε εργασία σε άτομα με αναπηρία. Μετά από 25 χρόνια παρουσίας, το καφέ έκλεισε πέρυσι λόγω κρατικών περικοπών που δεν επιτρέπουν πλέον τη λειτουργία του.

Αντίστοιχα, στην Αθήνα, λειτουργεί από το 2013, το καφέ-πολυχώρος Μύρτιλλο. Πρόκειται για μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το οποίο εκπαιδεύεται ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δουλειάς.

Επίσης, σύντομα στο Βόλο, προβλέπεται να ανοίξει το εστιατόριο Le Petit Cantine, στο οποίο θα εργάζονται μόνο άτομα με αναπηρία. Το εστιατόριο είναι ιδέα ενός επιχειρηματία, που έχει και ο ίδιος αναπηρία και για να την πραγματοποιήσει, στράφηκε στη λύση της συλλογικής διαδικτυακής χρηματοδότησης (crowdfunding).

 

 

 

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.