A- A A+
Πέμπτη, 31/03/2016

Δήμος Αθηναίων & Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα

Κατηγορίες: Ειδήσεις από την Ελλάδα

Δήμος Αθηναίων & Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), αναλαμβάνει την υλοποίηση έργου που αφορά την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων σε πρόσφυγες για προσωρινή στέγαση καθώς και την παροχή επιπλέον παροχών για αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πρόγραμμα θα στεγάσει συνολικά έως 3000 ωφελούμενους και αφορά αιτούντες άσυλο (Asylum seekers) και υποψήφιους για μετεγκατάσταση (Relocation Scheme). 

Σε κάθε διαμέρισμα, προβλέπεται να εγκατασταθούν έως 6 ωφελούμενοι (ένοικοι) με δυνατότητα εναλλαγής των ωφελουμένων. 

Tα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα έχουν έκταση από 60 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (ενεργειακό πιστοποιητικό).

Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, ενώ το μίσθωμα ανά διαμέρισμα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται ήδη και από τους Δήμους Ταύρου-Μοσχάτου, Ζωγράφου και Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι καλούν τους δημότες τους, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που ενδιαφέρονται να τα διαθέσουν, να δηλώσουν συμμετοχή.

 

Χαρακτηριστικά του Προγράμματος

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων θα πληρώνονται από την ΕΑΤΑ, με πόρους που θα αντλούνται από το πρόγραμμα.

Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες), οικοσκευή και ηλεκτρικές συσκευές

Ειδικό προσωπικό θα επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

Θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας.

Την τήρηση των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας.

Όποιος δεν συμμορφώνεται θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα.

 

Πρόσθετες Παροχές για τους ωφελούμενους

Σίτιση μέσω προπληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Σε κάθε ωφελούμενο θα αντιστοιχούν 90€/μήνα.

Παροχή αγαθών υγιεινής μέσω προπληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Για κάθε γυναίκα 10€/μήνα, κάθε άντρα 5€/μήνα, κάθε νήπιο και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 15€/μήνα.

Υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό (διερμηνείς, κοινωνικούς επιστήμονες) για καθοδήγηση ωφελουμένων στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.

Παροχή καρτών μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει, όποτε κριθεί απαραίτητο, να παρέχει κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες καθώς και πρακτική βοήθεια (ρούχα) μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει (ΚΥΑΔΑ, Δημοτικά Ιατρεία).

 

Περισσότερες πληροφορίες, για τις προμήθειες, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ή μεσιτικά γραφεία, καθώς και για τη στελέχωση του προγράμματος, δείτε εδώ.

 

Yγ. Το γεγονός ότι εδώ και μήνες η ελεύθερη πρόσβαση (συνεπώς και η προσβασιμότητα) χιλιάδων ανθρώπων προς ασφαλέστερα σε σχέση με τα εδάφη των χωρών τους, έχει γίνει από δύσκολη μέχρι αδύνατη εξαιτιας μιας συνθετης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ευρωπη και όχι μόνο, μας υπαγορεύει να προβάλλουμε οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία για ένα θέμα που από ότι φαίνεται, θα απασχολήσει την επικαιρότητα εντός και εκτός συνόρων, για πολύ καιρό ακόμα.

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.