A- A A+
Πέμπτη, 24/03/2016

Η δραματοποίηση της αναπηρίας από τα ΜΜΕ προκαλεί αντιδράσεις

"Δεν ειμαστε αιχμαλωτοι στα αναπηρικα μας αμαξιδια"

Κατηγορίες: Editorials

Η δραματοποίηση της αναπηρίας από τα ΜΜΕ προκαλεί αντιδράσεις

H συγγραφέας Deborah Davis με αφορμή το πώς παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τους ανθρώπους με αναπηρία, έγραψε ένα άρθρο στον ιστότοπο PUSHLiving για τον τρόπο που οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία θα ήθελαν να αναφέρονται σε αυτούς.

"Αγαπητά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,

Παρακαλώ σταματήστε να λέτε ότι είμαστε "αιχμάλωτοι" των αναπηρικών μας αμαξιδίων. Πόσες φορές πρέπει να σας πούμε ότι δεν είμαστε;

Ξέρω ότι διαβάζετε επιστολές, σχόλια σε άρθρα και ομάδες στο facebook που το μόνο τους μέλημα είναι να σας βοηθήσουν να το κατανοήσετε.

Παρόλα αυτά όμως, τα ΜΜΕ εξακολουθούν και χρησιμοποιούν τους πιο δραματικούς όρους όταν αναφέρονται σε άτομα με αναπηρίες.  

Είμαι σίγουρη ότι έτσι κερδίζουν περισσότερες διαφημίσεις, καθώς το κοινό λατρεύει μια καλή ιστορία όπου το θύμα υπερνικά μια προσωπική "τραγωδία", ή μία ιστορία που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τυχεροί που είναι αρτιμελείς.

Όμως αυτού του είδους οι παρουσιάσεις είναι προσβλητικές και καταρρίπτουν κάθε προσπάθεια για ένταξη που προσπαθούμε όλοι να πετύχουμε.

Ειλικρινά, δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον κιτρινισμό. Απλά, χρειαζόμαστε ίσα δικαιώματα, εργασιακές ευκαιρίες, φιλία, αγάπη και προσβασιμότητα.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ, σταματήστε.

Χρησιμοποιούμε αμαξίδια για να κινούμαστε. Δεν είμαστε "αιχμάλωτοί" τους, ούτε περιοριζόμαστε σε ή από αυτά. Αυτή η ορολογία είναι απαρχαιωμένη και δεν περιγράφει πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στα επαγγελματικά πρότυπα που παρέχει το Εθνικό Κέντρο για την Αναπηρία και ο Οδηγός Δημοσιογραφίας.  

Είναι επίσης σαφώς μια προσπάθεια υπερβολής, στιγματισμού και περιθωριοποίησης του ποιοι είμαστε ως άτομα (ακόμα και όταν υποτιθέμενα προσπαθούν να μας  προβάλλουν θετικά).

Ο Stephen Feldman (ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο) μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σωστή προοπτική:

"Είναι κοινωνικός δαρβινισμός. "Αιχμάλωτος" του αμαξιδίου, σημαίνει λιγότερος από, με λιγότερα προσόντα για να το θέσουμε κομψά. "Αιχμάλωτος" του αμαξιδίου φανερώνει ένα "γλυκό" οίκτο. Μας κρατά στη θέση μας, εξαρτημένους από τα αμαξίδιά μας".

Και όμως παρόλο που είμαστε σε αυτά, δεν είμαστε "θύματα" του αυτισμού, της εγκεφαλικής παράλυσης ή οποιασδήποτε άλλης αναπηρίας που μπορεί να έχουμε.

Έτσι προς όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που θέλουν να "διηγηθούν" μια θετική ιστορία για ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, που κάνει κάτι αξιοθαύμαστο και μοναδικό (και όχι, το να παντρεύεται ή το να πάει στο χορό του σχολείου δεν είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα - μπορείτε να σταματήσετε να μας πατρονάρετε με τέτοιες ιστορίες), όπως για παράδειγμα, να δημιούργησε μία νέα αξιόλογη επιχείρηση, ή να κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, παρακαλώ να θυμάστε ότι δεσμεύεστε από ότι είναι ηθικό και από έναν αντικειμενικό σωστό τρόπο παρουσίασης μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν να ξεπεράσουν τον οίκτο, το φόβο και τις διακρίσεις.

Η συνεχής χρήση των ίδιων λέξεων και διακρίσεων δεν βοηθά."

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Στο ΑΜΕΑplus.gr όλοι έχουν λόγο

Είστε μέλος κάποιου φορέα, σωματείου ή συλλόγου;

Είστε επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της εστίασης ή της ψυχαγωγίας;

Κάνετε την εγγραφή σας στο AMEAplus.gr.

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, τα δικά σας θέματα για την αναπηρία, την περιορισμένη κινητικότητα και την προσβασιμότητα, που θέλετε να προβάλλουμε.