A- A A+

Προσβασιμότητα: Ώρα να γίνει πράξη

Καθημερινά, όλοι συναντάμε διάφορες δυσκολίες μετακίνησης, που αν και μας αγχώνουν, δεν μας αποτρέπουν να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αυτά τα εμπόδια όμως για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, γίνονται αιτίες αποκλεισμού από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Και ενώ σε διάφορες χώρες της Ευρώπης το επίπεδο προσβασιμότητας χαρακτηρίζεται καλό, στη χώρα μας απαιτείται ακόμα δουλειά. Πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο που έγραψε η Μαρίλυ Χριστοφή με τίτλο "Προσβασιμότητα και Αναπηρία": "Με τον όρο προσβασιμότητα νοείται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα), να έχουν πρόσβαση σε αυτό, να μπορούν δηλαδή αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον".

Επομένως, η προσβασιμότητα αναφέρεται στη φυσική πρόσβαση που μπορεί να έχει κάποιος στις υποδομές, στα αγαθά και στις υπηρεσίες (φυσικές και ηλεκτρονικές). Αναφέρεται σε ολόκληρο το φάσμα της καθημερινότητας, που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία όλων των ανθρώπων να λειτουργούν στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά και να επικοινωνούν και να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου.

Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους

Είναι ουσιαστικά μια "αλυσίδα" διευκολύνσεων. Αν η αλυσίδα σπάσει, αυτόματα διακόπτεται και το δικαίωμα στην ίση αντιμετώπιση και συμμετοχή. Μια ισχυρή "αλυσίδα προσβασιμότητας", αφαιρεί τα χτισμένα εμπόδια στο περιβάλλον ή/και εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεπεραστούν.

Προσβασιμότητα χώρων, κτηρίων και υποδομών

Κάθε κτήριο, από το διαμέρισμα μέχρι το σχολείο, το κατάστημα, το εστιατόριο, το μουσείο, το στάδιο, το αεροδρόμιο και οποιοδηποτε αλλο, οφείλει να παρέχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλους.

Βασικές αρχές εσωτερικού σχεδιασμού προσβάσιμων κτηρίων

 • Είσοδος που επιτρέπει σε όλους να εισέρχονται εύκολα στο κτήριο.
 • Είσοδος στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμιο ή με ειδική ράμπα ή άλλο ανυψωτικό μηχανισμό για τα αναπηρικά αμαξίδια.
 • Ειδικές ράμπες στο εσωτερικό του κτηρίου για τις υψομετρικές διαφορές και ανελκυστήρες με σωστές διαστάσεις, για να χωρούν με άνεση τα αναπηρικά αμαξίδια.
 • Φαρδιοί διάδρομοι και χώροι μετακίνησης, χωρίς εμπόδια.
 • Έλεγχος ολισθηρότητας δαπέδου.
 • Ειδικοί χώροι υγιεινής σε κάθε όροφο.
 • Ασφαλείς ειδικές θέσεις, σε σωστές διαστάσεις, σε συνεδριακούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές, που δεν είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο κοινό.
 • Τοποθέτηση μηχανισμών και αντικειμένων όπως κουμπιά κλήσεως, διακόπτες, ερμάρια, χειρολαβές  σε σηµεία εύκολα προσβάσιμα σε όλους!

Αρχές σχεδιασμού για την προσβασιμότητα εξωτερικών χώρων

 • Πεζοδρόμια και νησίδες με ράμπες με μηδενική υψομετρική διαφορά από το οδόστρωμα.
 • Οδηγοί τυφλών, χωρίς εμπόδια και πολλές διακλαδώσεις.
 • Σωστή τοποθέτηση και χρωματική σηματοδότηση του αστικού εξοπλισμού (περίπτερα, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες,  φανάρια κυκλοφορίας).

Συμπέρασμα:

Η προσβασιμότητα απαιτεί συλλογική εργασία και κοινή νοοτροπία. Ένα πλήρως προσβάσιμο κτήριο σε μια μη προσβάσιμη περιοχή δεν μπορεί να λειτουργήσει και το αντίθετο.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός εξασφαλίζει όχι μόνο το ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής όλων.