A- A A+
Πέμπτη, 14/01/2016

Η θεραπευτική ιππασία είναι πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι με τα άλογα

Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Η θεραπευτική ιππασία είναι πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι με τα άλογα

Ακτή Χάντινγκτον, Καλιφόρνια.

Ο Eddie Brennan, ένα 4χρονο αγόρι, που έχει αυτισμό, μόλις έχει σκαρφαλώνει στην πλάτη της Kattie, ενός σκουροκόκκινου αλόγου θεραπείας.

Τότε κάτι μαγικό συμβαίνει. Το υπερκινητικό μικρό αγόρι, χαρούμενο και ανακουφισμένο, "λιώνει" πάνω στο άλογο. Κάθεται ή ξαπλώνει στην πλάτη το αλόγου ή ακόμα ιππεύει καθισμένο ανάποδα.

Είναι σαν να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του αγοριού και του αλόγου.

Για 25 χρόνια, το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες που πάσχουν από αυτισμό μέχρι επιληψία.

Τον περισσότερο καιρό, η Donna Brandt, πρόεδρος του ομίλου και η ίδια εκπαιδεύτρια, βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.

Ιππεύτρια μια ζωή, η Brandt ασχολήθηκε με τη θεραπευτική ιππασία, όταν η κόρη της Jamie, διαγνώστηκε με σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση. Όπως πολλοί γονείς που έχουν παιδιά με παρόμοια πάθηση, η Brandt δοκίμασε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και θεραπείες για να βρει μία που θα ενδιέφερε το παιδί της.

"Δοκιμάσαμε τα πάντα. Αυτή είναι η δραστηριότητα που της αρέσει πιο πολύ", λέει η Brandt.

"Μπορεί να κάθεται όλη μέρα και να περιμένει την ώρα για να πάει για ιππασία. Είναι η δραστηριότητα που της ταίριαξε καλύτερα".

Γονείς και κηδεμόνες είναι όλοι σχεδόν ομόφωνοι: 

"Υπάρχει κάτι σχετικά με τα άλογα."

Οι δεσμοί που δημιουργούν τα παιδιά με τα ζώα μπορούν να είναι "μεταμορφωτικοί" για τα παιδιά.

Η Katy Prill είναι μια μικρή drama-queen σύμφωνα με τον πατέρα της David Gill.

Η 17χρονη, που πάσχει από σύνδρομο Down και πρόσφατα ανάρρωσε από λευχαιμία, συχνά μεγαλοποιεί τα πράγματα και "ζει το δράμα της". Αλλά μόλις σκαρφαλώνει στη Wilma, ένα μεγάλο κοκκινωπό άλογο, ξεχνά τους θεατρινισμούς και τα δράματα. "Ε.. μπαμπά…δες με!" φωνάζει και χαιρετά.

"Σχεδόν δεν την αναγνωρίζω" λέει ο Gill για την κόρη του και την πρόοδο που έκανε από τότε που ασχολείται με τη θεραπευτική ιππασία. Πάνω στο άλογο, η Katy είναι συγκεντρωμένη και με αυτοπεποίθηση, δύο χαρακτηριστικά που της έλειπαν, πριν ξεκινήσει να ιππεύει.  Τότε, "ήταν πολύ φοβισμένη" αναφέρει.

Η Brandt ισχυρίζεται ότι όσοι χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια μπορούν να αποκτήσουν δύναμη  με την ιππασία.  

Η ιππασία βοηθά στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης.

Η Brandt λέει ότι κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή στην προοπτική, να κοιτάς προς τα κάτω από την πλάτη ενός αλόγου σε αντίθεση με το να κοιτάς προς τα επάνω από ένα αναπηρικό αμαξίδιο, μπορεί να είναι πολύ "ενδυναμωτική" εμπειρία. Επίσης, βοηθάει πολύ που τα μαθήματα πραγματοποιούνται έξω στην ύπαιθρο, μακριά από τάξεις και ιατρεία.

"Αυτή είναι μία από τις θεραπείες, που τα άτομα με αναπηρία δεν θα παρατήσουν."

Ο Gill υποστηρίζει ότι όταν η κόρη του παίζει σόφτμπολ ή ποδόσφαιρο είναι κυρίως μια κοινωνική εμπειρία. Αντίθετα πάνω στο άλογο, η ίδια είναι πιο δυναμική, πιο αποφασιστική. "Είναι σαν να ωριμάζουν με την ιππασία" λέει.

Η Karen Starky, αναφέρει ότι το πρόγραμμα ήταν "σωτήριο" για την κόρη της Angie, 28 χρόνων, που έχει επιληψία.

Η Starky, διηγείται ότι κόρη της προτού ασθενήσει, ήταν μια ατρόμητη αθλήτρια και σκιέρ. Η επιληψία της το στέρησε αυτό. Η θεραπευτική ιππασία όμως της το ξαναέδωσε πίσω! "Όταν άρχισε, μόλις και μετά βίας μπορούσε να ανέβει στο άλογο, ήταν πολύ αδύναμη", η Starky είπε. Τώρα, η Angie ιππεύει με αυτοπεποίθηση.

H Danielle Stanback, 32 χρόνων, είναι εθελόντρια που έχει επιληψία. Υποστηρίζει ότι η ιππασία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί βγάζει τους ανθρώπους από την απομόνωση.

Στο Κέντρο, οι περισσότεροι από τους αναβάτες συνοδεύονται από τρεις εθελοντές. Ένας που οδηγεί το άλογο και δύο που προχωρούν δίπλα στο πλάι και προστατεύουν τους αναβάτες από πιθανή πτώση. Τα μαθήματα διαρκούν μία ώρα, μία φορά την εβδομάδα.

Η Brandt ελπίζει ότι σύντομα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αρχίσουν να πληρώνουν για την ιππασία ως θεραπεία. "Γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Κάποια στιγμή θα γίνει αποδεκτή".

"Είχαμε δοκιμάσει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα και ήμασταν απογοητευμένοι με τις θεραπείες" εξιστορεί η  Barlow για τον 9χρονο γιο της Leo, ο οποίος έχει μία σπάνια γενετική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο του. Όταν ο Leo βρήκε την ιππασία, η μητέρα του το περιέγραψε σαν κάτι που μοιάζει με επικοινωνία ψυχών.  

"Είναι τόσο ωραίο να ξέρω ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος για αυτούς για να συμμετέχουν στον κόσμο", λέει.  

"Απλά συνειδητοποιείς ότι είναι ένας άλλος διαφορετικός τρόπος."

 


 
(ελεύθερη μετάφραση αποσπάσματος από άρθρο του Greg Mellen, The Orange Country Register)

 

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, όπου τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στην αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους, λειτουργούν σήμερα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Κέντρα Θεραπευτικής Ιππασίας ή Ιππικοί Όμιλοι που προσφέρουν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας.

Σε ειδικούς χώρους, με εξειδικευμένο προσωπικό, γυμναστές, τα Κέντρα Θεραπευτικής Ιππασίας προσφέρουν προγράμματα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά που πάσχουν από διάφορες νευρολογικές ή κινητικές ασθένειες.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαρκεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή και προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του.

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το κέντρο που μπορεί να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.eethiie.gr

http://www.trag.gr

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.