A- A A+
Παρασκευή, 15/01/2016

Η βιομηχανία παιχνιδιών αποκλείει τα παιδιά με αναπηρία. Αυτό ήδη αλλάζει!

Κατηγορίες: Διαβίωση

Η βιομηχανία παιχνιδιών αποκλείει τα παιδιά με αναπηρία. Αυτό ήδη αλλάζει!

Πριν από πέντε χρόνια, γεννήθηκε το τελευταίο μου παιδί και το σπίτι μου άρχισε να γεμίζει με παιχνίδια. Κάποια στιγμή πρόσφατα, όταν κοίταξα το κουτί τους, συνειδητοποίησα κάτι μοναδικό.

Ούτε μία πλαστική φιγούρα δεν είχε ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή ένα βοήθημα ακοής, ένα λευκό μπαστούνι ή οποιαδήποτε μορφής αναπηρία!

Στη Βρετανία, τα παιδιά με αναπηρία φτάνουν τις 770.000, ενώ σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια.

Και όμως αυτά τα παιδιά, αποκλείονται από τη βιομηχανία που υπάρχει για να τους προσφέρει την πρώτη τους ψυχαγωγία και βοηθήματα για την ανάπτυξή τους: αυτή των παιχνιδιών.

Η παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών αξίζει 2.9 δισ. λίρες, αλλά δεν υπάρχουν κούκλες Barbie με αναπηρικά αμαξίδια.  

Η στάση της Playmobil απέναντι στην αναπηρία είναι μια φιγούρα ενός αγοριού με σπασμένο πόδι και ένας ηλικιωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο που το σπρώχνει μια ξανθιά νέα γυναίκα. Προφανώς το μήνυμα που περνάνε στα παιδιά είναι ότι μόνο οι ηλικιωμένοι χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο και ότι η παιδική αναπηρία σημαίνει μερικές εβδομάδες με το πόδι στο γύψο. Μετά εξαφανίζεται.

Όταν σκέφτηκα τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις παγκοσμίως γνωστές βιομηχανίες παιχνιδιών, εξοργίστηκα. Θέλησα να κάνω κάτι καθώς κάποτε ήμουν και εγώ ένα από αυτά τα παιδιά. Μεγάλωσα, φορώντας βοήθημα ακοής και δεν είδα τον εαυτό μου να αντιπροσωπεύεται στην τηλεόραση, στα κόμικς και στα παιχνίδια που έπαιζα.

Έστειλα λοιπόν μήνυμα σε δύο φίλες που έχουν παιδιά με αναπηρία, στην Karen Νewell, πρώην σύμβουλο παιχνιδιών, της οποίας ο γιος έχει προβλήματα όρασης και στην συγγραφέα Melissa Mostyn, η ίδια με κώφωση, ενώ η κόρη της έχει εγκεφαλική παράλυση.

Δημιουργήσαμε μαζί μια σελίδα στο Facebook και ένα λογαριασμό στο Twitter και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε το #toylikeme

Ζητήσαμε από τους χρήστες να μας στείλουν φωτογραφίες με παιχνίδια που να δείχνουν την αναπηρία με θετικό τρόπο. Κάποιος έστειλε μια κούκλα με βοήθημα ακοής και μετά μια φαλακρή κούκλα. Μετά "σιωπή".

Έτσι αρχίσαμε να "πειράζουμε" τα δικά μας παιχνίδια, δημιουργώντας "αναπηρίες" και δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στο internet.

Και το θέμα πήρε φωτιά!

Μέσα σε λίγες μέρες γίναμε viral ως τους γονείς που ανέβασαν την εικόνα της Tίνκερ Μπελ με κοχλιακό εμφύτευμα, φτιαγμένο από κουμπιά και πηλό.

Ξαφνικά, κάθε λεπτό, οι γονείς άρχισαν να κάνουν like στο Toy Like me και να κοινοποιούν.

Κάποιοι μικροί παραγωγοί παιχνιδιών από τη Μεγάλη Βρετανία ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας.

Η εταιρεία Arklu, που ήδη φτιάχνει σε ποσοστό 25% κούκλες με γυαλιά, συμφώνησε να κατασκευάσει στο μέλλον και άλλες κούκλες με διαφορετικές αντιπροσωπευτικές αναπηρίες.

Αντίστοιχα, η εταιρεία Makies, η μοναδική στον κόσμο για τρισδιάστατα εκτυπωμένα παιχνίδια, μέσα σε δύο εβδομάδες από την πρώτη επαφή μαζί μας, άρχισε να παράγει μια σειρά από «αξεσουάρ αναπηρίας» για μια συγκεκριμένη σειρά κούκλων της.

Αλλά τι συμβαίνει με τα μεγάλα κορίτσια και αγόρια του κόσμου των παιχνιδιών; Lego, Mattel και Playmobil; Στείλαμε προσκλήσεις και στις τρεις τους, αλλά δεν ήρθαν ακόμα να παίξουν μαζί μας!

 

 

(ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων άρθρου της Rebecca Atkinson στον Guardian) 

 

Τελικά, η Lego, μετά από σχεδόν εννέα μήνες που τα πρώτα παιχνίδια με αναπηρία έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του #toylikeme και κυκλοφόρησε μια νέα φιγούρα με αναπηρία.

Πρόκειται για ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο που μάλιστα έχει και ένα σκύλο βοηθό!

Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες από τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές παιχνιδιών.
 

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.