A- A A+
Δευτέρα, 08/02/2016

Κάθε ταξίδι ξεκινά με μία απόφαση!

Κατηγορίες: Προορισμοί, City Breaks

Κάθε ταξίδι ξεκινά με μία απόφαση!

Σήμερα που οι αποστάσεις ολοένα "μικραίνουν", τα ταξίδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι εφικτά σε όλους.

Για κάποιους ανθρώπους ένα ταξίδι δεν είναι τίποτα άλλο από μία σειρά απαντήσεων σε τρεις βασικές ερωτήσεις: πού να πάω, πώς θα φτάσω, τι θα κάνω όταν θα είμαι εκεί!

Για άλλους όμως, και κυρίως για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα αλλά και τα άτομα με αναπηρία, τα ταξίδια απαιτούν περισσότερο και προσεκτικότερο σχεδιασμό.

Δείτε παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές για το επόμενο ταξίδι σας.

 

Επιλέγοντας τον προορισμό

 

Σχεδιάστε εκ των προτέρων το ταξίδι σας!

Όσο περισσότερη έρευνα κάνετε πριν το ταξίδι, τόσο πιο προσβάσιμος θα είναι ο προορισμός σας! Γνωρίζετε π.χ. ότι το Ερκολάνο, που είναι σχεδόν πανομοιότυπο με την αρχαία Πομπηία, είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο; Ότι δε χρειάζεται να «ανεβείτε σε γαϊδουράκι» για να επισκεφτείτε τη Σαντορίνη;

Κλείστε τα ξενοδοχεία σας νωρίς.

Εκτός από καλύτερες τιμές, θα έχετε και καλύτερο δωμάτιο. Πολλά κεντρικά ξενοδοχεία σε Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν λίγα δωμάτια κατάλληλα διαμορφωμένα για άτομα με αναπηρίες. Τα καλύτερα δωμάτια κλείνονται πολύ νωρίς.

Σχεδιάστε προσεχτικά το δρομολόγιό σας.

Αν ξέρετε που ακριβώς πηγαίνετε, το ταξίδι σας γίνεται πολύ πιο εύκολο. Ελέγξτε την προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια, τα δρομολόγια των λεωφορείων, τους προσβάσιμους σταθμούς μετρό και τα προσβάσιμα κτίρια, πριν το ταξίδι σας. Βρείτε σχετικές πληροφορίες σε sites και σε online τουριστικούς οδηγούς.

Επιλέξτε την πιο προσβάσιμη πλευρά της πόλης.

Μπορεί το ξενοδοχείο σας να είναι προσβάσιμο, όμως τί θα αντιμετωπίσετε όταν βγείτε από αυτό; Χρησιμοποιήστε το Google Maps Street View για να «δείτε» το περιβάλλον γύρω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια στείλτε mail στο ξενοδοχείο με όλες τις ερωτήσεις που έχετε.

Έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Ακόμα και στις πιο προσεχτικά σχεδιασμένες διακοπές, κάτι μπορεί να πάει στραβά. Τι θα κάνετε πχ, αν ενώ είστε στην Ιταλία  έχουν απεργία τα τρένα, πως θα πάτε από τη Φλωρεντία στη Ρώμη; Έχοντας εναλλακτικά σχέδια (π.χ. γνωρίζοντας τα δρομολόγια λεωφορείων) δεν θα έχετε λόγο να αγχωθείτε στις διακοπές σας.

Αποφεύγετε τις πτήσεις με ανταπόκριση.

Αν και τα αναπηρικά αμαξίδια μπαίνουν τελευταία στο αεροπλάνο και βγαίνουν πρώτα, οι απευθείας πτήσεις σας γλιτώνουν χρόνο και ταλαιπωρία. Αν όμως πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά την τουαλέτα του αεροπλάνου, τότε οι μικρότερες σε διάρκεια πτήσεις ίσως να είναι προτιμότερες. Αν πετάξετε με ανταπόκριση, βεβαιωθείτε πριν ότι έχετε αρκετό χρόνο ανάμεσα στις πτήσεις: τουλάχιστον 90 λεπτά ή δύο ώρες, αν χρειάζεται να περάσετε έλεγχο τελωνείου ή ασφάλειας.

Ενημερωθείτε για τους φορείς, τους συλλόγους και τους οργανισμούς ΑμεΑ που υπάρχουν στον προορισμό σας.

Είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης και πολλές φορές μπορεί να γίνουν συνταξιδιώτες και φίλοι σας. Θα  σας δείξουν τα ωραιότερα μέρη μιας πόλης, τα καλύτερα μουσεία, εστιατόρια.

VIDEOS

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Στο ΑΜΕΑplus.gr όλοι έχουν λόγο

Είστε μέλος κάποιου φορέα, σωματείου ή συλλόγου;

Είστε επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της εστίασης ή της ψυχαγωγίας;

Κάνετε την εγγραφή σας στο AMEAplus.gr.

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, τα δικά σας θέματα για την αναπηρία, την περιορισμένη κινητικότητα και την προσβασιμότητα, που θέλετε να προβάλλουμε.